Düşen insanlara neden güleriz?

“`html

Düşmelere Gülme Sebepleri: Mizahın Psikolojisi

Sokakta rastladığınız birinin dengesini kaybederek düştüğünü gördüğünüzde gülümsemek sizi rahatsız ediyor mu? Yoksa sosyal medyada paylaşılan düşüş videolarını izlerken gülümsemekten kendinizi alamıyor musunuz?

Neden Düşmelere Gülürüz?

Peki, bu güldürücü anları neden komik olarak algılıyoruz? Yapılan güncel araştırmalar, bu eğilimin sırf bir acımasızlık ya da empati eksikliği ile ilgili değil, daha karmaşık duygusal tepkilerin bir kombinasyonu olduğuna işaret ediyor.

Mizahın Anatomisine Giriş

Bu tür bir mizahı anlamadan önce, dikkate almanız gereken iki kritik noktayı hatırlatmak gerekir.

Düşme Ciddiyeti

Öncelikle, her düşüşün eğlenceli olmadığını unutmamalıyız. Düşmeler ciddi yaralanmalara yol açabilir, özellikle de çocuklar ve yaşlılar için zarar verici sonuçlar doğurabilir.

Bu nedenle, küçük yaştaki çocuklar ve yaşlılar için düşmelere karşı dikkatli olunması gerekmektedir; çünkü bir kafa travması veya kırık, hızla büyük bir tehlikeye dönüşebilir.

Her Geçiş Komik Değil

İkinci olarak, tüm düşme olayları herkes için komik değildir. Psikolog Janet Gibson, BBC’nin radyo programı CrowdScience’a verdiği bir röportajda, “Benim için bu tür olaylar gülme kaynağı değil. Düşen kişinin sağlığı için endişeleniyorum,” diyor.

Düşmenin Komedi Unsurları

Grinnell College’da “Mizah Psikolojisine Giriş” adlı kitabın yazarı Emeritus Profesör Gibson, bir düşüşü komik hale getiren dört temel unsuru şu şekilde açıklıyor:

1. Norm İhlali

İnsanlardan beklenen, A noktasından B noktasına düşmeden yürümek iken, birinin düşmesi sosyal normların ihlali anlamına gelir. Gibson, “Düşme durumu genellikle komik olarak algılansa da, aslında toplumsal kurallara aykırıdır,” diye vurguluyor.

2. Sürpriz Etkisi

Bir düşüşün aniden gerçekleştiği için beklenmedik olması zihnimizde bir şaşkınlık yaratarak tepkimizi tetikler. “Düşüşün kendisi kadar, nasıl düştüğü ve bağlamı da sürpriz yaratabilir,” diye ekliyor.

3. Zararsız Görünme

Bir düşüş olayının ciddiyeti de önemli. Örneğin, onuncu kattan düşüp yaralanan biri asla komik değildir; ancak küçük bir düşme, sakin bir şekilde ayağa kalkarak devam ediyorsa, bu durumu komik bulma olasılığımız artar.

4. Yüz İfadesi

Düşen kişinin yüz ifadesi de olayın komik olup olmadığını etkiler. Acı ya da düşmanlık ifadesi, durumu komik olmaktan çıkarırken, şaşkın veya mahcup bir görünüm, durumu güldürücü hale getirebilir.

Mesafe Kavramı

Arizona Üniversitesi’nde pazarlama profesörü Caleb Warren, bazen ciddi durumların bile komik hale gelebileceğini vurguluyor. Warren, “Kötü bir olay yaşandığında, eğer ondan uzak bir mesafede isek, bu durum mizah unsuru haline gelebilir,” diyor.

Farklı Mesafe Türleri

Bu mesafe çeşitli şekillerde değerlendirilebilir: Mekânsal mesafe, sosyal mesafe ve zamansal mesafe. Örneğin, uzak bir yerde olan bir düşüş olayı bizlere daha komik gelebilir. Ayrıca, tanıdık birinin düştüğünde duyduğumuz utanç hissi, tanımadığımız birinin düşmesine gülmemizle karşılaştırıldığında değişiklik gösterebilir.

Utanç Duygusu

Peki, düşen kişinin hissettiği utanç hissinin ardındaki neden nedir? Sam Houston Eyalet Üniversitesi’nde araştırmalar yapan psikolog Roland Miller, bu konuda önemli bir noktaya değiniyor: Etrafımızdaki yabancıların varlığı. Miller, “Bu tür durumu yaşamak genelde hoş karşılanmaz,” diyor.

Kamu Önünde Utanç

Utanç hissi, sosyal değerlendirme ve olayın başkaları tarafından görülmesi ile bağlantılıdır. “Yalnızken ya da yakın arkadaşlarla yaşandığında utanç hissi daha azdır,” diyor Miller.

Olumlu Bir Bakış Açısı

Miller, utanç hissine olumlu bir açıdan yaklaşmanın mümkün olduğunu belirtiyor. “Utanç, diğer insanlara başkasıyla yaptığımız hatalar için özür dilemenin istemsiz bir ifadesidir,” şeklinde konuşuyor.

Sonuç

Sonuç olarak, düşmelere gülmemiz; kimimizin bu olaylarda korkulu bir ifade, kimimizin ise dikkat çekici bir anı olarak algıladığı bir durumdur. Herkesin kendine özgü bir “mükemmel doz”u bulunmaktadır. Bir dahaki sefere düştüğünüzde, gülümseyip devam edin! Çünkü bu, insan olmanın bir parçası.

“`

Related Posts

Kaçıranlar için tekrar yayında

Hafta sonu Odatv yazarları, kaleme aldıkları yazılarla okuyuculara farklı perspektifler sundu. Yeni haftaya başlamadan önce mutlaka göz atmanız gereken bu yazıları kaçırmayın.

Açlıktan sokakta düşerek ölüyorlar

İsrail’in gıda girişine izin vermediği Gazze’de insanlar açlıktan sokakta düşerek ölüyor. Son 48 saatte 8’i çocuk 18 Filistinli açlık ve susuzluktan hayatını kaybetti.

AKP’li Milletvekili Adem Yıldırım’dan CHP’ye yönelik sözlerinde geri adım: Özür dilediğimi ifade etmek istiyorum

AKP’li Milletvekili Adem Yıldırım’dan CHP’ye yönelik sözlerinde geri adım: Özür dilediğimi ifade etmek istiyorum

Kraliyet Operasında Filistin protestosu

Londra Kraliyet Operası’nda sahne alan bir dansçı, İsrail’in saldırılarına dikkat çekmek için Filistin bayrağı açtı. Görevliler bayrağı sahneden kaldırmak istedi.

Paylaşım silindi: DEM Parti’nin ‘Rojava’ açıklaması tepki çekti

DEM Parti’nin X hesabından paylaşılan, ‘Rojava Devrimi’ başlıklı açıklamada kullanılan ‘Esad diktatörlüğüne karşı’ ifadesi tepki çekti. Partinin daha önce bugüne özel yaptığı açıklamada, ‘IŞİD barbarlığına ve karanlığına’ karşı ifadelerini kullandığı ortaya çıktı.

Dünyaca ünlü yıldız şaşkına döndü: Galatasaray’a gitmesi inanılmaz

Manchester Unitedlı eski futbolcu Rio Ferdinand, Galatasaray’a transfer olmaya hazırlanan Osimhen ile ilgili konuştu. Ferdinand, bu transferle ilgili, “Avrupa’da bu kadar takım varken Osimhen’in Galatasaray’a gitmesi inanılmaz. Forvet arayan Manchester United başta olmak üzere tüm takımlar uyuyor.” dedi.