Topuk Kanı Testinin İhmal Edilmesi Bebeklere En Büyük Kötülük Olur

Yenidoğan Tarama Programı İle Bebek Sağlığı Korunuyor

Yenidoğan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yağmur Baş, doğuştan gelen bazı hastalıklara erken tanı koyma ve müdahale etme imkanı tanıyan topuk kanı testinin ihmal edilmesinin, bir ailenin bebeklerine yapabileceği en büyük kötülük olduğunu vurguladı.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından 1987 yılından bu yana yürütülen Yenidoğan Tarama Programı sayesinde, bebeklerde bazı kalıtsal hastalıkların erken teşhis edilip tedavi edilmesi hedefleniyor.

Program kapsamında şu anda 6 genetik hastalığın taraması yapılmaktadır. Bu hastalıklar arasında fenilketonüri (FKU), konjenital hipotiroidi (KHT), biotinidaz eksikliği (BE), kistik fibrozis (KF), konjenital adrenal hiperplazi (KAH) ve spinal musküler atrofi (SMA) bulunmaktadır.

Topuk kanından alınan birkaç damla örnek, hastalık risklerini önleyerek bebeklerin sağlığını korumada önemli bir rol oynamaktadır.

Prof. Dr. Ahmet Yağmur Baş, topuk kanı testi ve aşı reddi konularında önemli açıklamalarda bulunarak, bebeklerin sağlığı için bu tür tarama ve tedavilerin önemini vurguladı.

Aşılama oranlarının düşmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Baş, aileleri aşılar konusunda duyarlı olmaya çağırdı. Özellikle çocuk felci, tetanos gibi hastalıkların aşılara bağlı olarak kontrol altında tutulduğunu ve aşı oranlarının düşmesinin hastalıkların tekrar ortaya çıkmasına neden olabileceğini ifade etti.

Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç da aşı karşıtlığının yenidoğanlarda ciddi bir sorun olduğunu belirterek, aşıların bebek ölümlerini önlemede önemli bir rol oynadığını söyledi. Sağlık Bakanlığı ve diğer sağlık kuruluşlarının bu konuda farkındalık oluşturmak için çaba sarf ettiğini ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Şaduman Türkay – Sağlık

Related Posts

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anlam ve önemi: 15 Temmuz darbesi kaçıncı yıldönümü 2025? 15 Temmuz’da ne oldu?

Türkiye o hain girişimi 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında ‘Zaferin Adı Türkiye’ temasıyla anacak. Etkinliklerde, FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişimine karşı halkın demokrasiye sahip çıkma iradesinin altı çizilecek. 16 Temmuz’da Ankara’da düzenlenecek panelde, 15 Temmuz’un toplumsal, kurumsal ve hukuki boyutları ele alınacak. Peki, 15 Temmuz darbesi kaçıncı yıldönümü? 15 Temmuz’da ne oldu? İşte 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anlam ve önemi

LGS tercih süreci başlıyor: Başvurular 24 Temmuz’da sona erecek

Bu yıl tercih yapmak çok büyük önem kazandı. En yüksek puanla öğrenci alan okullara tüm soruları doğru yanıtlayanların bile girmesi zorlaştı.

Safer ayı ne zaman başlıyor? Muharrem ayı ne zaman bitiyor? Safer ayı başlangıç tarihi 2025!

Hicri takvimin ikinci ayı olan Safer ayı, 2025 yılında Müslümanlar tarafından merakla bekleniyor. Muharrem ayının sona ermesiyle birlikte başlayacak olan Safer ayı, manevi atmosferi ve ibadetleriyle İslam dünyasında önemli bir yere sahip. Peki, 2025 Safer ayı başlangıç tarihi ne zaman? Muharrem ayı ne zaman bitiyor? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2025 dini günler takvimine göre Safer ayının başlangıç ve bitiş tarihleri 2025!

CHP’den ‘zorunlu eğitim kısalacak’ iddialarına tepki: ‘Zorunlu eğitimden vazgeçilemez’

CHP Emek Büroları, zorunlu eğitimin kısaltılacağı iddialarına ilişkin, “Çocuklarımızın geleceği için yapılması gerekenler nettir: Zorunlu eğitimin kısaltılması çalışmalarına derhal son verilmeli, sürekli çocuk işçi ölümleriyle gündeme gelen MESEM uygulaması durdurulmalı, laik, bilimsel ve parasız eğitim güvence altına alınmalı, eğitimde cemaat ve vakıflarla yapılan tüm protokoller iptal edilmelidir” açıklamasını yaptı.

Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? Hakaret içerikli paylaşımlar sonrası soruşturma açıldı! İşte Twitter yapay zeka uygulaması Grok son durum

Sosyal paylaşım ağı X yani eski adıyla Twitter’ın yapay zeka uygulaması Grok’un hakaret içerikli paylaşımları sonrası yargı harekete geçti. Uyulama tarafından verilen uygunsuz içerikli cevaplarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından uygunsuz içeriklerle soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonrasında sosyal medya kullanıcıları başta olmak üzere kamuoyunda “Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi?” sorusu cevabını arıyor. Peki, Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabıyla ilgili detaylar…

Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara kimdir? Niyazi Nefi Kara tutuklandı mı, neden tutuklandı?

Antalya’nın Manavgat ilçesinde CHP’li Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara’nın rüşvet, irtikap ve zimmet suçlamalarıyla tutuklanması, Türkiye’nin gündeminde takip edilen konular arasına girdi. 2024 yerel seçimlerinde Manavgat Belediye Başkanı seçilen Kara’nın hayatı, siyasi geçmişi ve gözaltına alınma süreci merak konusu oldu. Peki, Niyazi Nefi Kara kimdir, hangi görevlerde bulundu? Niyazi Nefi Kara tutuklandı mı, neden tutuklandı?