Ev kadınlarına emeklilik hakkı tanıyacak yeni sistemin detayları belli oldu

Ev Hanımlarına Erken Emeklilik İmkanı Sağlayacak Yeni Sosyal Güvenlik Modeli

Ev hanımlarına erken emeklilik fırsatı sunacak yeni sosyal güvenlik modeli duyuruldu. Bu model, kadınlara sigorta güvencesi, devlet destekli prim ödeme imkânı ve erken emeklilik hakkı verecek. Sabah gazetesinin haberine göre, model 6 aşamada uygulanacak ve özellikle annelere ek avantajlar sağlayacak.

Birinci Adım: Sosyal Güvence ile Bağ-Kur’a Dahil Edilecekler

İsteğe Bağlı Sigorta üzerinden sisteme kaydolacak ev hanımları, sigortalı kabul edilerek Bağ-Kur kapsamına alınacak. Bu sayede kendileri ve aile bireyleri sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler. Bu haktan yararlanmak için çalışma şartı aranmayacak.

İkinci Adım: Emeklilik Hakkı Kazanılacak

Sigortalı olan kadınlar Bağ-Kur kapsamında emekli olabilecekler. Daha önce SSK primi ödemiş olanlar, son 3.5 yılı SSK kapsamında geçirirlerse, SSK’dan da emekli olabilecekler. Kısmi emeklilik için 3600 ila 5400 gün prim şartı aranacak ve bu şart ilk sigorta giriş tarihine göre değişebilecek.

Üçüncü Adım: Devletten Prim Desteği

İsteğe Bağlı Sigorta primleri, asgari ücretin %32’si kadar belirlenirken, bu tutarın üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Bu sayede kadınlar daha az ödeme yaparak sosyal güvenceye sahip olacaklar ve emeklilik primleri birikmeye devam edecek.

Dördüncü Adım: Anneler için Yıpranma Hakkı

Çocuk sahibi olan ev hanımlarına, Fiili Hizmet Zammı benzeri bir uygulama ile her yıl için 90 gün extra prim eklenecek. 4 yıl çalışan bir anne, 5 yıl prim kazanabilecek. Bu destek, çocuk sayısına göre artacak ve annelere özel emeklilik avantajı sunacak.

Beşinci Adım: Yaş Şartı Esnetilecek

Ek prim desteği, emeklilik yaşının düşürülmesine olanak sağlayacak. Örneğin bir kadın 4 yıl çalışıp 5 yıl prim kazanırsa, emeklilik yaş şartı bir yıl erken olacak. Eğer 58 yaşında emeklilik şartı varsa, bu destekle 57 yaşında emekli olabilecek.

Altıncı Adım: Daha Erken Emeklilik için Düşük Prim

Prim katkısı ve yaş indirimi ile kadınlar daha erken ve daha az primle emekli olabilecekler. Aynı zamanda, 3 çocuk borçlanması ile 2160 güne kadar prim satın alma hakkı verilerek emeklilik süresi daha da erken olabilecek.

Yeni Çalışma Modelleri de Geliyor

Bu sistem sadece emeklilikle sınırlı kalmayacak. Uzaktan çalışma, esnek zamanlı istihdam ve yarı zamanlı iş modelleri hayata geçirilecek. Anneler iş ve aile hayatını dengeleyebilecek ve çocuklarıyla daha fazla zaman geçirirken çalışmaya devam edebilecekler. Uygulama, evlat edinen anneleri de kapsayacak.

Doğum Borçlanması Genişletilecek

Şu anda sadece sigortadan sonra doğan çocuklar için doğum borçlanması mümkün. Ancak gelecekte sigortadan önce doğan çocuklar için de borçlanma hakkı verilmesi bekleniyor. Bu durum, annelere 6 yıla kadar erken emeklilik imkânı sağlayabilir.

Related Posts

‘Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programından 6 bin 343 kişi yararlandı’

Bakan Işıkhan, “İşverenlerimizin 6 aylık bir kurs düzenlemesi halinde 132 bin 628 liralık zaruri gider tutarı İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. 23 Eylül 2024’ten bugüne kadar programdan 6 bin 343 kursiyer faydalandırdık.” ifadesini kullandı.

Borsa İstanbul’da günün ilk yarısında neler oldu? (18 Haziran 2025)

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 155 puan ve yüzde 1,23 azalışla 9.224,59 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 37,1 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,07 artarken …

Çikolata fiyatlarında kayıtlardaki en yüksek artış görüldü

İngiltere’de çikolata fiyatlarında mayısta yüzde 17,7 ile kayıtlardaki en yüksek artış görüldü.

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu arttı: 185 milyar doları aştı

Özel sektörün yurt dışından sağladığı krediler nisan ayında 13,9 milyar dolar daha artarak 185,9 milyar dolar oldu.

ABD’de sanayi üretimi mayısta geriledi

ABD’de sanayi üretimi verileri açıklandı. Buna göre mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalış kaydetti.

Commerzbank tahminini paylaştı: Dolar ve Euro ne kadar olacak?

Commerzbank tahminini paylaştı: Dolar ve Euro ne kadar olacak?