Prof. Dr. Tevfik Özlü: Orman yangınları sırasında ortaya çıkan gazlar ve tozlar insan sağlığı açısından ciddi riskler taşır

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, orman yangınlarının ardından solunan karbonmonoksit, karbondioksit, metan, aldehitler ve diğer zararlı gazların zehirlenmelere ve ölümlere sebep olabileceğini belirtti. Ayrıca Özlü, havada dolaşan duman ve toz partiküllerinin de ciddi bir risk taşıdığını vurguladı.

Yangın bölgelerinde yer alan kişilerin koruyucu maske takması veya rüzgarın yönüne göre pozisyon alarak yangınla mücadele etmesi gerektiğini belirten Özlü, “Yangın alanında veya yakın çevresinde bulunan kişilerin büyük bir dikkatle hareket etmeleri hayati önem taşır. Çünkü yanma sonucu ortaya çıkan gazlar ve partiküller insan sağlığı için ciddi tehlikeler oluşturabilir. Özellikle karbonmonoksit, karbondioksit, metan, aldehitler ve diğer zararlı gazlar yoğun şekilde solunduğunda zehirlenmelere ve ölümlere yol açabilir. Bu sebeple ya koruyucu maske takılmalı ya da rüzgarın yönüne göre hareket edilerek müdahale edilmelidir. Aksi takdirde üzücü sonuçlarla karşılaşabiliriz. Gazların yanı sıra havada dolaşan partiküller de bulunmaktadır. Bu duman ve toz partikülleri, rüzgarın etkisiyle çevre bölgelere taşınabilir ve burada zararlı kalabilir. Bu partiküllerin solunması ise özellikle solunum yolu hastalıklarına sahip bireylerde nefes darlığı, hastalığın kötüleşmesi ve acil sağlık problemlerine yol açabilir. Ayrıca alerjik reaksiyonlar, tahriş ve irritasyonlara neden olabilir. Bu zararlı etkiler sadece akciğerlerde değil, burun, göz, ağız, mukoza ve ciltte de tahribatlara yol açabilir. Bu sebeple yoğun duman ve partiküllü ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmak, kapı ve pencereleri kapalı tutmak ve evde kalmak sağlık açısından önemlidir. Sağlıklı bireylerin de dikkatli olması büyük önem taşımaktadır. Bu zararlı etkiler sadece insanları değil, bitkileri, eşyaları ve çevreyi de olumsuz etkileyebilir. Partiküller uzun süre havada kalabilir ve zamanla artan riskler oluşturabilir” dedi.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Testosteron tedavisi: İğne mi, risk mi?

Doğal yollar sonuç vermezse testosteron tedavisi seçenek olabilir. Ancak etkisi kadar riski de uzman kontrolü gerektirir. Hormon tedavisi yalnızca kan testiyle doğrulanmış vakalarda ve düzenli doktor takibiyle uygulanmalı Her yaşa uygun olmayabilir.

Yediğiniz dondurmalara dikkat: Katkı maddeleri dikkat eksikliğine yol açabilir

Hazır dondurmalardaki katkı maddelerinin, çocuklarda dikkat eksikliği ve davranış bozukluklarına yol açabildiğini söyleyen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, “Çocuğunuzun en sevdiği o rengarenk dondurma, düşündüğünüzden daha fazlasını içeriyor olabilir” dedi.

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

SES’ten Sağlık Emekçileri İçin 13 Maddelik Talep!

KESK’e bağlı SES İzmir 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu ve üyeleri, Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yaptıkları açıklamada toplu sözleşme dönemi öncesinde sağlık emekçilerinin taleplerini 13 madde ile sıraladı.