Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlar ilk çeyrekte 89,3 arttı

Türkiye’ye Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Arttı

Yatırım ve Finans Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın mart ayı verilerine göre 2025’in ilk çeyreğinde ülkeye gelen uluslararası doğrudan yatırım (UDY) hacmi geçen yıla göre yüzde 89,3 artarak 3 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Mart 2025 itibarıyla yıllık bazda UDY tutarının 13,1 milyar dolar olduğu belirtilen açıklamada, bu rakamın Mayıs 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı vurgulandı. Açıklamada, Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ülkeler sıralamasında Kazakistan, Hollanda ve ABD’nin ilk üç sırada yer aldığı bilgisi verildi.

Ayrıca, Almanya, İsviçre, Fransa, Azerbaycan, Avusturya, Birleşik Krallık ve Libya’nın da Türkiye’ye yatırım yapan ülkeler arasında olduğu ifade edildi.

Sektörel olarak incelendiğinde, toptan ve perakende ticaret sektörünün yüzde 48’lik pay ile en fazla UDY çeken sektör olduğu görüldü. İmalat sektörü yüzde 22,2’lik payla ikinci sırada yer alırken, finans ve sigorta faaliyetleri sektörü yüzde 9,4’lük payla üçüncü sırada konumlandı.

Ülkenin ekonomideki istikrarlı politikaları ve stratejik konumu sayesinde artan uluslararası yatırımlar, küresel ekonomik belirsizliklere rağmen Türkiye’nin yatırımcılar için cazibesinin arttığını gösteriyor. Dağlıoğlu’nun ifadelerine göre, Türkiye küresel değer zincirlerinde önemli bir rol oynamakta ve diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha güçlü bir performans sergilemektedir.

2024’te küresel doğrudan yatırımların düştüğü bir dönemde Türkiye’nin yatırımları arttığına dikkat çekilerek, 2025’in ilk çeyreğinde de bu artış trendinin devam ettiği belirtildi. Türkiye ekonomisine duyulan güvenin arttığını vurgulayan açıklamada, toptan ve perakende ticaret, imalat ve finans ile sigorta sektörlerindeki yatırımların ekonominin çeşitliliğini ve dayanıklılığını gösterdiği vurgulandı.

Dağlıoğlu, Türkiye’nin uluslararası yatırımlardaki performansının artarak devam etmesini beklediklerini ve yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Related Posts

‘Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programından 6 bin 343 kişi yararlandı’

Bakan Işıkhan, “İşverenlerimizin 6 aylık bir kurs düzenlemesi halinde 132 bin 628 liralık zaruri gider tutarı İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. 23 Eylül 2024’ten bugüne kadar programdan 6 bin 343 kursiyer faydalandırdık.” ifadesini kullandı.

Borsa İstanbul’da günün ilk yarısında neler oldu? (18 Haziran 2025)

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 155 puan ve yüzde 1,23 azalışla 9.224,59 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 37,1 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,07 artarken …

Çikolata fiyatlarında kayıtlardaki en yüksek artış görüldü

İngiltere’de çikolata fiyatlarında mayısta yüzde 17,7 ile kayıtlardaki en yüksek artış görüldü.

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu arttı: 185 milyar doları aştı

Özel sektörün yurt dışından sağladığı krediler nisan ayında 13,9 milyar dolar daha artarak 185,9 milyar dolar oldu.

ABD’de sanayi üretimi mayısta geriledi

ABD’de sanayi üretimi verileri açıklandı. Buna göre mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalış kaydetti.

Commerzbank tahminini paylaştı: Dolar ve Euro ne kadar olacak?

Commerzbank tahminini paylaştı: Dolar ve Euro ne kadar olacak?